PVC Membran
PVC Membran Nedir?
Petrol ve tuzdan oluşan bir tür polimer olan PVC ( Poly Vinil Klorür) petrokimya tesislerinde üretilir. Pek çok farklı uygulama alanı bulunan PVC membran inşaatlardaki ince detayların çözümlenmesinde sıklıkla kullanılır. İdeal bir su yalıtım malzemesi olan PVC su yalıtım membranları temelden çatıya ve tüm ara katmanlara kadar uygulanabilir.
PVC Membran Ne İşe Yarar?
PVC membran, çatı uygulamalarının güçlendirilmesi ve verimliliğinin artırılması için son kat kaplama malzemesi olarak kullanılır. Bu sayede çatıların ömrü uzatılabildiği gibi yalıtımdan yüksek verim de elde edilebilir. PVC membranlar; ozona, düşük sıcaklıklara ve ısısal eskimeye karşı yüksek dayanıklılık gösterme özelliğine sahip bulunur. Ağırlıklı olarak binaların ve çatıların su yalıtımının sağlanması için kullanılan PVC membranların montajı son derece kolay bir şekilde yapılır. Aynı zamanda büyük bir gerilme mukavemetine ve uzun hizmet ömrüne sahiptirler. Sürekli bakım ve onarım gerektirmeyen PVC membran bitümlü çatı malzemelerine oranla çok daha iyi bir şekilde yalıtım imkanı verir.
PVC Membran Neden Kullanılır?
PVC membran malzeme; sahip olduğu kimyasal özellik sayesinde ileri derecede yalıtım sağlar. Buna bağlı olarak ısı kayıplarının engellenmesine ve enerji tasarrufu sağlanmasına yardımcı olur. Klor içeriği PVC membranın tutuşma halinde kısa sürede sönmesini sağlar. Alüminyum ve ahşaba göre çok daha hafif ve kullanışlı olan PVC membran binalara yük bindirilmesinin istenilmediği durumlarda rahatlıkla kullanılır. Ses yalıtımını da sağlayan PVC membran gürültü kirliliğini de engelleme özelliği bulunur. Hemen hemen her tür teknik ve inşa alanda kullanılabilen PVC membran geri dönüşüm özelliği nedeniyle çevre dostu ürünler arasında yer alır. Kolaylıkla temizlenebilmesi ve çok fazla bakım gerektirmemesi nedeniyle de kullanım kolaylığı sağlar. Sahip olduğu tüm bu özellikler nedeniyle PVC membran, çatılarda ve binaların diğer bölümlerinde son derece rahat bir şekilde kullanılabilir. PVC membranın özellikle yalıtım gereksinimi bulunan yüzeylerde son kat malzemesi olarak kullanılması büyük avantaj sağlar. Hem ekonomik hem de uygulaması kolay bir malzeme olan PVC membran çatıların ve binaların dış yüzeylerinin kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynar.
PVC Membran Farklılıkları Nelerdir?
• PVC membran izolasyonu işleminin tamamlanmasının ardından suyun, alttaki yüzeyle ya da zeminle ilişiğini tamamen kesilmiş olur. PVC membran izolasyonu, suyun depoyla temasının kesilmesi ya da yoğun şekilde su kaçağı bulunan depolara su kaçağının kesilmesi ve depoyla suyun temasının önlenmesi için kesin çözümlü bir izolasyon yöntemi olarak kabul edilir. PVC, kimyasal ve yağ direncine, güçlü darbeye karşı dayanıklılık özellikleri nedeniyle sık kullanılan bir termoplastik elastomer olup hava şartlarına son derece dayanıklı olduğu kabul edilir.
• Son dönemlerde çatı endüstrisinde düşük maliyetli montajı, uzun süreli olarak hava şartlarına dayanabilmesi ve suya karşı yapılara garantili koruma sağlaması nedenleriyle tek katlı membranların kullanımında bir artış söz konusudur. Tek kat membranlar arasında özellikleri sayesinde ön plana çıkan PVC membranlar, yapılarda ortaya çıkabilecek olan teknik ve yapısal gerilmelere en iyi şekilde uyum sağlayacak esnekliliğin yanı sıra çeşitli uygulamalarda kullanılmasını sağlayacak çok yönlülüğe de sahiptirler.
PVC Membran Nerelerde Kullanılır?
• PVC membranlar; bina temellerinde, barajlarda, çatılarda, teraslarda, otoparklarda, arıtma tesislerinde, havuzlarda, tarımsal sulama amaçlı göletlerde, içme suyu depolarında, alt geçitlerde, karayolu ve demiryolu tünellerinde, sulama kanallarında, su yalıtım amacı ile metro istasyonlarında ve tünellerinde kullanılması da söz konusudur. Protan SE PVC Örtüler; PVC esaslı su yalıtım membranı olup atmosfer koşullarına ve güneş ışınlarına karşı dayanıklıdır. Polyester taşıyıcılı Protan SE PVC örtüler; sıcak hava kaynağı ile birleştirilebilir. Hafif metal çatılarda, beton çatılarda, bahçe teras çatılarda, kubbe ya da değişik şekilli beton ya da çelik çatılarda su yalıtımının sağlanması için kullanımı uygundur. Protan EX PVC örtüler; güneş ışınlarına ve atmosfer koşullarına karşı dayanıklıdır. Polyester taşıyıcılı Protan EX PVC örtüler; polyester keçe laminasyonlu, çatı panelleri için üretilen PVC esaslı su membranlarıdır. Panel üretimi başta olmak üzere; hafif metal çatılarda, dere ve parapet yalıtımlarıyla renovasyon uygulamalarında kullanımı uygundur.
PVC Membran Nasıl Kullanılır?
• PVC membranların, söz konusu malzeme için uygun olan sıcaklıklar dışında uygulanması hem işçilik hem de kaynakların emniyeti açısından riskli olabilir. Uygulamayı yapacak olan ekibin alanında deneyimli ve teknik donanımı yeterli kişiler olması gerekir. PVC membran uygulanmaya başlanmadan önce uygulama ekibi sahayı gezerek uygulamanın yapılacağı yüzeylerin kontrolünü gerçekleştirir. Eğer yüzeyde membranların delinmesine ya da kesilmesine neden olabilecek demir, sivri uçlu taş ya da benzeri çıkıntılar varsa bu yüzeyler düzeltilir. Ardından PVC membranlar ile Geotekstiller uygulama alanına taşınır. PVC membranlar, kaynak ek yerleri 8-10 cm birbirine bini olacak şekilde serilir. Robot kaynak cihazlarının kullanılmasıyla kaynak işlemi yapılır. Robot kaynak makinesi ile işlem yapılamayan yerlerdeki kaynak işlemi el tipi kaynak makineleri ile gerçekleştirilir. Yapılan kaynakların sağlamlığı 3 farklı yöntem ile kontrol edilebilir. Robot kaynak cihazının kaynak yapmış olduğu yerlerin ortasında test kanalı bulunur. İlk yöntem olan hava testi uygulamasında kanalın bitim yerleri ayarlı penseler ile kapatılarak 2 bar hava basıncı uygulanır. Hava basıncı 5 dakika kadar kontrol edildikten sonra basınçta düşme yaşanmaması durumunda kaynağın başarılı olduğu kabul edilir. Sıyrılma testi ikinci yöntem olup kaynak ek yerlerinin uçlarında kalan kenar parçalara penseler ile 60-70 Kg/cm2 ayrılma kuvveti uygulanır. Eğer bu işlem sonucunda ayrılma olursa kaynak ek yerleri kesilir ve tekrar kaynak yapıldıktan sonra test yeniden uygulanır. Üçüncü ve son yöntem olan vakum testinde el tipi kaynak cihazları ile yapılmış olan kaynak yerlerinin kontrolü yapılır. Vakum cihazının içerisine hava kabarcığı oluşturan sabun köpüğü konulur ve vakum uygulanır. Hava kaçağının olmadığı tespit edildiğinde PVC membranların bitim yerlerine baskı çıtaları ile kilitleme yapılır. Ayrıca, uygulama yapılan yerlerin sağlamlığı ve güvenliği ile ilgili olarak mutlaka gerekli önlemlerin alınması gerekir. Bunların yanı sıra uygulamanın başarılı bir şekilde tamamlanması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar söz konusudur. Membran yalıtımlarının yüzeye ulaştığı noktalarda binaya tutturulmaları ve oturmalara karşı temel tabanında uygun oranda paylı olarak bırakılmaları özen gösterilmesi gereken noktalar arasında yer alır. Koruyucu amaçlı olarak düşeyde tuğla örülmesi gibi yöntemlerin, tuğla arasındaki harçların yalıtıma zarar verebilme riski nedeni ile tercih edilmesi önerilmez.